Volkstuinen langs het spoor.
In 2021 heb ik het plan opgevat om alle volkstuinen langs het spoor in Nederland te fotograferen. Dit idee is ontstaan toen het mij opviel tijdens het reizen met de trein dat er veel volkstuinen aan het spoor lagen. Dit ben ik eens gaan uitzoeken en ik “ontdekte” dat er zo’n honderd volkstuinen in Nederland langs het spoor liggen.
Wat is het plan?
Voor mijn eerste project De Volkstuinen zal ik een rondreis maken door Nederland. Ik zal alle volkstuinen die aan het spoor liggen bezoeken. In het project ga ik een verzameling filmische portretten gecombineerd met beeldmateriaal (foto en video) van volkstuinhouders. Daarnaast zal ik de omgeving van de volkstuinen vastleggen.
De camera die ik gebruik is de Canon EOS M50 met een Fisheye 7,5 mm f/2,8 7Artisans of EF-M 18-55 mm f/3.5 – f/5.6 IS. Om de tuinen te fotograferen heb ik ook een statief aangeschaft dat tussen de zes en acht meter hoog kan. Zo kan ik de tuinen fotograferen en ook de trien, het spoor op de foto krijgen.
Waarom liggen zoveel volkstuinen langs het spoor?
Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar van enkele tuinders op de volkstuinen hoorde ik dat de grond van de NS was en om verschillende redenen werden er volkstuinen gemaakt.
- omdat er langs de spoorlijnen brandvrije stroken moesten zijn en dat werden volkstuinen.
- omdat in het verleden de grond naast het tracé waar de rails liggen van de NS was, kregen medewerkers de gelegenheid zo’n stuk grond in bruikleen om een tuintje op aan te leggen.
- het is grond die goedkoop van de NS gekregen kon worden in pacht. Hier komt een einde aan: Prorail is begonnen met het opzeggen van de contracten, en gaat de grond langs de spoorlijnen een natuur bestemming geven.